Dali Erduo Inn

大理洱朵客栈

Dali Erdou Inn

Period: 2012.6. – 2013.11.
Location: West coast of Erhai Lake, Panxi Village, Yunnan, China
Status: Built
Size: 15 rooms+1 suite, 800m2
Team: WAN Lu

The site is about 600 m2 in size, facing Erhai Lake to the east, Cangshan Mountain to the west, and an ancient dock to the north. A mid-high end position was established for the project during early discussions with client, with the goal to provide a comfortable and relaxing lodging experience.

In order to maintain a village housing scale along the shoreline, design chose a off-center cross plan instead of a massive block, forming a major courtyard facing the lake on the east side, a secondary courtyard on the west side, and an entry courtyard on the north side. The roof of second floor serves as an outdoor platform for the interspersed third floor rooms, providing individual courtyards for every room. Landscape views to the lake, the mountain, and the sky are particularly framed for each room through carefully positioning and sizing the windows, and undesirable views are block by the same method. The design is to create a sense of home and the atmosphere of country life.

The collaboration with client on the project was very pleasant. The client respects the designer’s professional knowledge, and the designer admires the client’s imagination. ‘Erduo’ is named by the client, like a flower, quietly opening along the west shore of Erhai Lake.

大理洱朵客栈

项目时间:2012年06月 – 2013年11月
项目地点:云南,洱海西岸,大理古城往北10公里,磻溪村,北磻。
完成情况:建成营业
客栈规模:15间(套)客房,1套主人房
建筑面积:800平方米
建筑设计:万露

客栈用地位于大理磻溪村内,东临洱海,西观苍山,北方不远处有一旧船坞,占地约600平方米。甲乙双方在讨论中明确了客栈定位,针对中高端客户群和精品线路,要营造舒适、惬意的氛围。

因顾及从洱海望及的湖岸线,方案没有以连续的大体量贴近水边,而是用了偏十字的布局,留出朝向洱海的大庭院、入口北院及辅助西院;并以二层屋顶为第二地面,以散落方式设置三层客房,给每个客房配置单独的小院,以期产生更多的归属感和乡村生活氛围。对于每间客房,尽可能引入良好的景观:观洱海、赏苍山、仰天穹。同时依靠窗的位置和比例来取景,俗则屏之,佳则收之。

在甲方尊重设计方的同时,设计方也很佩服甲方在很多地方的奇思妙想,整个合作过程非常愉快。女主人取“洱海西,静放之花”之意,将客栈命名为洱朵。