R&F Plaza Middle and High School

富力广场地块配套中学

Liwan R&F Plaza Middle and High School, Guangzhou

Period: 2013 – Present
Location: Liwan, Guangzhou
Status: Under construction
Prime Consultant: Architectural Design Research Institute of SCUT (ADRI)
Site: 0.88 Hectare
Size: 24 classes / 1200 students
Team: LI Peng, XING Yi, LI Jiande, TAN Zhongming, LIAO Xiaoyu, ZHANG Jiarui, JIA Miner, LIN Shuncai, HUANG Siwen, CAI Yuhua, CAI Chengli

Dialog with History

The intimate site is located in the heart of Liwan old town. Learning from the wisdom of Ling-nan traditional gardens and Liwan history, the contemporary design is able to form a vertical courtyard with a multi-level landscape, serving as the central space for the new school.

Inherit from Ling-nan Modern Architecture

Shading, natural light and natural ventilation are important qualities for architecture in this subtropical climate. Modern Ling-nan architects, such as Hsia Changshi, successfully introduced comprehensive exterior shading systems into South China in mid-20th century. The school façade design inherited the method to fulfil both building performance and aesthetic demands.

Shared School and Community Use

The urban school campus is increasingly a critical recreational resource for nearby communities. The school is designed to enable shared use by the community of its sports facilities and underground parking, fully integrating the school with the neighborhood.

广州荔湾区富力广场地块配套中学

项目时间:2013至今
项目地点:广州市荔湾区
完成情况:施工中
合作单位:华南理工大学建筑设计研究院
用地面积:8791平方米
项目规模:24班
象城团队:李芃、邢懿、李建德、谭中明、廖晓裕、张嘉睿、贾敏儿、林舜才、黄思雯、蔡育华、蔡成立

与历史的对话
项目地处荔湾区老城核心位置,用地十分紧张。我们深入调研了荔枝湾的历史,关注场地的现状,思考场地在在整个区域中所扮演的角色。从历史中学习岭南园林在寸土之地的造景智慧,用现代的设计手法,精心设计,大胆构思,形成了以立体庭院为核心的新中学。

对岭南现代建筑的继承
通过对以夏昌世为代表的一批岭南现代建筑师及其作品的深入研究和学习,因地制宜,充分考虑岭南气候对场地和建筑的影响。中学继承改进了综合遮阳的立面系统,巧妙的满足了遮阳、通风、采光各方面的需求。

分时管理 服务社区
设计顺应社区学校设计的趋势,在放学后与节假日期间,对周围社区开放学校内部的体育设施和地下停车库,使学校充分融入社区。