Xiqiao Textile Tower

西樵纺织大厦

 

TEXTILE SCIENCE and TECHNOLOGY OFFICE BUILDING of XIQIAO, Foshan

Period: 2012 to Present
Location: Xiqiao, Foshan
Status: Under Construction
Prime Consultant: Architectural Design Research Institute of SCUT (ADRI)
Team: David Gregory, XING Ye, YANG LiYan, RUAN Siqin, ZHENG Jiawen, CHEN Yuxia, Juan Buenfil, ZHENG Zeheng, HUANG Simin

This competition-winning tower, an addition to an existing exhibition hall, organizes a diverse program – exhibition, apartment hotel, and offices – into a simple, strong, and dignified vertical form, with a rich terracotta rainscreen wrapped with a lightweight gauze of fixed and movable vertical shading.

The tower’s square plan and off-center core allows efficient yet flexible subdivisions. The economy of the form was enriched by pulling back the shading at the south entry, as if a curtain; and extending a two-story space from the new west facade to the older building’s second floor interior garden. A roof garden with a swimming pool is set below a three-story structure containing a bar/cafe and exercise facilities. Vertically distributed open balconies provide occupants with convenient outdoor access.

The design explicitly promotes a more mature and climatically appropriate approach for south China than all glass towers, with moderately sized windows, extensive exterior shading, and ample green and open spaces for building users and the public.

佛山西樵纺织科技大厦

项目时间:2012
项目地点:佛山西樵
完成情况:施工中
合作单位:华南理工大学
象城团队:格卫理、幸晔、杨力研、阮思勤、郑加文、陈玉霞、Juan Buenfil、郑泽恒、黄思敏

绿色节能的概念让设计跳出了玻璃幕墙高层的常规设计手法,成为设计竞赛的优胜方案。西樵纺织科技大厦是现有展览建筑部分的延伸,功能包括会展、公寓式酒店和办公室。设计采用简单而挺立的形体、彩色陶板雨幕系统,以及外置式轻质遮阳百叶,获得了一致好评。

方形的平面和偏心核心筒令建筑平面既灵活又经济实用。入口的挑帘设计丰富了简洁的形体,两层通高的中庭直接与原有建筑的二层天井花园连通,丰富了内部空间。高层屋顶花园和泳池可以眺望西樵山,上部的三层高构架是空中咖啡厅与健身中心,为屋顶花园提供空间限定与围合感。在不同楼层上均匀分布了两层通高的大阳台,为每层办公室提供便利的户外休憩空间。

摒弃哗众取宠的夸张外形,设计提倡成熟和适应岭南气候的理念,采用恰如其分的开窗面积和适当的外部遮阳策略,节约运营成本,以外部和内部的公共绿色空间来丰富设计,迎来走向成熟和冷静中国业主与设计市场。