LIZHIWAN Canal Phase III荔枝湾三期

 

 

LIZHIWAN REVITALIZATION and CANAL DAYLIGHTING, Phase III

Period: 2011 to Present
Location: Liwan, Guangzhou
Status: Under construction
Prime Consultant: Guangzhou Planning & Design Institute (GZPI)
Team: YANG LiYan, XING Ye, CHEN Yuxia, ZHANG Jiarui, PIAO Jun, ZHAO Ning, CAI Yuhua, CAI Chengli, TAN Xiaomei, YANG Yan, LIAO Qilin, LUO Jianping, HU Xi, CHEN Shuna

Phase III of the Canal Daylighting project threads 1.2km through the traditional residential Xiguan neighborhoods.  It was covered by concrete slabs, forming neighborhood alleys.  After daylighting, the width of the canal varies from 8 to 20 meters.  Following completion of this phase, the canal will return to the Pearl River via a 0.8km underground pipe.  The overall project is designed to reduce flooding during heavy rains, and to provide a continuous waterfront promenade in the traditional old town.

Distinct from the concrete bottom of phase I, the canal bottom is ‘soft’ in phase III, encouraging water plants to grow, and increasing bio-diversity along the canal.

The landscape design along the canal is divided by major vehicular crossings into three parts.  Part A connects the Liwan Canal phase III to phase I.   The underground canal was within the boundary of a hospital, serving as its parking lot.  The project made the canal the natural boundary of the hospital, while preserving all the Chinese Banyan trees along the old canal.  Part B winds through the grid of a residential neighborhood.  A series of triangular pocket parks are created between the grid and the canal, stimulating mixed-use renovation.  Part C is within a redevelopment site.  The continuous and vegetated sloping bank provides flexible opportunities for adjacent developments to approach the waterfront in the future, as well as a visual relief for the crowded old town.  Cultural and historical references are integrated into the design of landscape intersections.

广州荔枝湾及周边社区环境综合整治(三期)

项目时间:2011年至今
项目地点:广州市荔湾区
完成情况:施工中
合作单位:广州市城市规划勘测设计研究院
象城团队:杨力研、幸晔、陈玉霞、张嘉睿、朴君、赵宁、蔡育华、蔡成立、谭笑湄、杨琰、廖绮琳、罗建萍、胡曦、陈淑娜

第三期揭盖复涌的长度有1.2公里,穿越了西关的几个居住区。以水泥板覆盖的老河涌,在过去几十年成为巷子、停车场或者居民日常活动的空间。揭盖复涌后,河涌宽度从8到20米不等,河涌尽端通过埋管向南部接通珠江,使河涌与珠江真正形成环道,从而解决老城水浸街的问题,也为老城区提供连续的沿河涌步行游线。与一期的硬底河涌不同的是,三期河涌采用软底方式,与地下水联通,并为水生植物提供土壤,提高老城区的生态多样性。

三期景观由两条车行道路分割成三个段落。第一段连接着一期河涌,紧贴着广医三院的西边界,在复涌之前是医院的停车场。项目令医院的边界恢复为自然水体,沿岸一侧的大叶榕树被保留并展现出来,为城市添色。第二段穿越了昌华苑老居民区,蜿蜒的河道与网格状的住区肌理交错,产生了一系列户外活动空间,激活周边的地块成为混合商住用途。第三段穿越恩宁路旧城复兴地块,沿河涌将陆续开展粤剧博物馆等建设工程。设计采用了单边连续的种植坡岸,不但为将来的街区提供灵活的亲水可能性,同时,软化的沿岸景观也能有效改善老城区拥挤的生活环境。沿河涌的节点设计中都融入了相关文史,讲述着老荔湾的故事。