Xijiao Swimming Center Phase II

西郊泳场二期

 

XIJIAO SWIMMING CENTER RENOVATION Phase II

Period:  2012 to Present
Location:  Liwan, Guangzhou
Status:  Under Construction
Prime Consultant:  Architectural Design Research Institute of SCUT (ADRI)
Team: YANG LiYan, David Gregory, XING Ye, XING Yi, LI Jiande, PIAO Jun, ZHAO Ning, TAN Zhongming, ZHANG Jiarui, CAI Yuhua, CAI Chengli

The second phase of the Xijiao Swimming Recreation Center renovation aimed to meet the diverse needs of swimmers.  New elements include a natatorium with a 50 meter heated lap pool with diving platforms, a standard outdoor racing pool, and a series of children’s recreation pools.  The site planning and grading maximize views of the Pearl River, borrowing the scene to extend the space.  Besides serving as scenery, the river provides heat to the new indoor pool via a water-source heat pump system. River water is filtered, then its heat is extracted, before being returned cleaner and slightly cooler to the river, saving energy and benefitting the river’s ecological system.  A structure of colorful woven aluminum pipes shades the natatorium, its sides tilted for better thermal and natural lighting performance and a more dynamic form.  Banyan trees are saved along the riverside to provide shade and maintain the historical memory of the site.

广州荔湾区西郊游泳场升级改造工程(二期)

项目时间:2012至今
项目地点:广州市荔湾区
完成情况:施工中
合作单位:华南理工大学建筑设计研究院
象城团队:杨力研、格卫理、幸晔、邢懿、李建德、朴君、赵宁、谭中明、张嘉睿、蔡育华、蔡成立

总平面设计构思项目用地整体成长方形,南北走向,西面临江,东面临城市规划路。根据用地现状及活动功能需要,在原一期工程的基础上,总平面分入口儿童活动区、水疗恒温游泳馆、标准比赛池、沿江沙滩活动区、沿街配套商业区,和地下停车场。为提升多样性和公益性,在沙滩泳池和综合泳池基础上,增加娃娃池、儿童池、大树戏水池、标准比赛池、恒温标准池、跳水训练池、和屋顶无边际泳池。

景观规划突出沙滩泳池的岭南特点,充分利用场地的现有景观条件以构建市民活动场所。西部沿岸珠江景观是整个景观规划最大的依托,场内景观都极力向珠江开敞,高程从东向西逐级下降,令水体有向珠江辽阔延伸的气势。

植物设计主题:四时开花 棕榈摇曳。一二期都尽量保留原有大树,保持泳池绿树葱荣的优良底蕴。新增的植物选择适应岭南气候的书中,以常绿乔木做色彩背景,重要节点上点缀开花乔木和少量灌木,并在小庭院空间中布置岭南小花园,强化岭南景观特质。